Секој пат кога тие се повеќе корисници загрижени за нивната безбедност (и затоа се заинтересирани за VPN) поради зголемените сајбер закани и случаите на масовна шпионажа кои станаа медиумско покривање. Уште повеќе во време на пандемија, кога SARS-CoV-2 принудува многумина да работат на далечина, што значи ракување со чувствителни или приватни податоци на компанијата од домашни мрежи кои можеби немаат мерки за заштита на бизнисот.

VPN не само што може да ви обезбеди дополнителен слој на безбедност за вашите канцелариски или домашни врски, туку може да ви помогне и на други начини. На пример, можете да го промените потеклото на вашата IP како што сакате, со тоа што ќе можете да ја изберете земјата на потекло за да можете пристап до услуги кои се ограничени или ограничени за вашата земја на потекло. Нешто што исто така привлекува многу корисници, особено услугите за стриминг содржина, на VPN.

Топ 10 VPN

Помеѓу најдобри VPN услуги Ви го препорачуваме овој Топ 10:

Nord VPN

★ ★ ★ ★ ★

Евтин премиум VPN. Неговите извонредни карактеристики се:

 • Шифрирање AES-256
 • IP-а од 59 земји
 • Брза брзина
 • 6 симултани уреди
Истакнете се по неговите промоции

Достапно на:

CyberGhost

★ ★ ★ ★ ★

Евтин премиум VPN. Неговите извонредни карактеристики се:

 • Шифрирање AES-256
 • IP-а од 90 земји
 • Брза брзина
 • 7 симултани уреди
Се издвојува по својата безбедност

Достапно на:

Surfshark

★ ★ ★ ★ ★

Евтин премиум VPN. Неговите извонредни карактеристики се:

 • Шифрирање AES-256
 • IP-а од 61 земји
 • Брза брзина
 • Неограничени уреди
Се издвојува по својата цена

Достапно на:

ExpressVPN

★ ★ ★ ★ ★

Евтин премиум VPN. Неговите извонредни карактеристики се:

 • Шифрирање AES-256
 • IP-а од 94 земји
 • добра брзина
 • 5 симултани уреди
Се издвојува по квалитетот на услугата

Достапно на:

ZenMate

★ ★ ★ ★ ★

Евтин премиум VPN. Неговите извонредни карактеристики се:

 • Шифрирање AES-256
 • IP-а од 74 земји
 • добра брзина
 • Неограничени уреди
Се издвојува по квалитетот-цената

Достапно на:

Жариште Шилд

★ ★ ★ ★ ★

Евтин премиум VPN. Неговите извонредни карактеристики се:

 • Шифрирање AES-256
 • IP-а од 80 земји
 • Брза брзина
 • 5 симултани уреди
Забележан по својата брзина

Достапно на:

TunnelBear

★ ★ ★ ★ ★

Евтин премиум VPN. Неговите извонредни карактеристики се:

 • Шифрирање AES-256
 • IP-а од 22 земји
 • добра брзина
 • 5 симултани уреди
Се издвојува по својата техничка услуга

Достапно на:

Скриј го мојот задник!

★ ★ ★ ★ ★

Евтин премиум VPN. Неговите извонредни карактеристики се:

 • Шифрирање AES-256
 • IP-а од 190 земји
 • Брза брзина
 • 10 симултани уреди
Многу добро за P2P и Torrent

Достапно на:

ProtonVPN

★ ★ ★ ★ ★

Евтин премиум VPN. Неговите извонредни карактеристики се:

 • Шифрирање AES-256
 • IP-а од 46 земји
 • добра брзина
 • 10 симултани уреди
Идеален за употреба со Netflix

Достапно на:

PrivateVPN

★ ★ ★ ★ ★

Евтин премиум VPN. Неговите извонредни карактеристики се:

 • Шифрирање AES-256
 • IP-а од 56 земји
 • добра брзина
 • 6 симултани уреди
Добра опција за семејства

Достапно на:

Сè што треба да знаете за VPN

Пред да ангажирате VPN треба да знаете низа детали за да можете да го изберете оној кој најмногу одговара на вашите потреби и исто така да одредите дали навистина ви треба VPN услуга или не.

Што е VPN?

на VPN (виртуелна приватна мрежа), или виртуелна приватна мрежа, во основа е услуга која ви овозможува да се поврзете на мрежа како Интернет на безбеден начин. За да го направите ова, се користи заматување на потеклото на мрежниот сообраќај, обезбедува IP различна од оригиналната дадена од вашиот интернет-провајдер на услуги (ISP).

Исто така, VPN ќе генерира „тунел“ поврзување со шифриран сообраќај, односно, целиот дојдовен и појдовен сообраќај на податоци ќе биде заштитен со алгоритам за шифрирање, така што трети страни не можат да ги пресретнат во обичен текст преку напади со помош на трагачи (мрежни трагачи на пакети) како што е MitM (Човекот во средината), па дури и ќе останат скриени од одредени услуги и провајдери кои можат да го фатат вашиот сообраќај и да го складираат.

Сето горенаведено има некои дополнителни „несакани ефекти“. На пример, со промена на IP, исто така ќе ви овозможи пристапете до содржината што е ограничена или ограничена во вашата географска област. На пример, сигурно сте се обиделе да гледате стриминг канал од друга земја и ви прикажува порака со која ве известува дека оваа услуга е достапна само за корисници од таа земја. Па, овој тип на ограничување може да се избегне со VPN…

бесплатно наспроти платено

Постојат некои тотално бесплатни VPN услуги, и други платени кои нудат ограничени бесплатни услуги. Кога размислувате да користите VPN, тоа е затоа што ви треба максимална безбедност или пристап до одредени ограничени услуги во вашата област. И тоа не е нешто што треба да им го доверите на бесплатните услуги.

Една од причините е што бесплатните услуги имаат тенденција да имаат помал степен на заштита, но, пред сè, затоа што имаат сообраќајни ограничувања дневно, неделно или месечно. Ова ќе ве спречи да можете интензивно да ги користите бесплатните и тоа не е изводливо за стриминг видео услуги кои трошат многу податоци (особено ако се HD или 4K). И што е уште полошо, бесплатните VPN услуги не ви дозволуваат да работите со стриминг услуги во многу случаи.

Затоа, кога пристапувате до една од бесплатните VPN услуги ќе завршиш фрустрирани и да завршите во платена услуга со тоа што не го добивате она што навистина го сакате. Покрај тоа, платените услуги не мора да бидат скапи, далеку од тоа, има доста сочни понуди кои за неколку евра месечно ќе ви овозможат да имате премиум услуги.

Нашите омилени VPN

И запомнете што велат, кога нешто е бесплатно, производот сте вие. Односно, некои бесплатни услуги ќе ја следат вашата активност и ќе можат да ја користат за да ја продаваат на трети страни, да прикажуваат реклами според вашите преференции или да добијат некаков економски поврат за тоа. Затоа, нудат бесплатна услуга, но профитираат од другата страна…

Други услуги може дури продаде пропусниот опсег на други клиенти на вашата платежна услуга. Односно, тие користат дел од вашите ресурси за да ги префрлат на корисници кои имаат премиум сметка.

Трето лице или сопствен VPN?

Вистина е дека можеш создадете свој VPN користење сервер со GNU/Linux и OpenVPN (или други оперативни системи и сличен софтвер). Но, овој тип на VPN ќе биде малку поограничен во однос на брзината според пропусниот опсег на вашата мрежа и ќе треба сами да ги извршите стврднувањето и администрацијата, а тоа вклучува и справување со технички проблеми што може да се појават на серверот.

Ова не е опција за огромното мнозинство корисници, дури ни за многу професионални корисници. Затоа, најудобно договорете услуга VPN од трета страна и уживајте во удобностите што ги нуди. Во овој случај, ќе треба да се грижите само да го инсталирате клиентот и да почнете да уживате во услугата од првиот ден.

Дали е добра опција да се купи VPN рутер?

Вистина е дека има и некои рутери, или рутери, тоа тие нудат веќе вклучен VPN. Тие се премиум рутери кои обично чинат малку повеќе од просекот, но нудат низа доста интересни предности и дополнителни услуги. На пример, можете да најдете неколку примери како што се:

 • Linksys WRT 3200 ACM
 • Asus RT-AC86U
 • Asus RT-AC5300
 • Игри на среќа Linksys WRT32X
 • D-врска DIR-885L/R
 • Netgear Nighthawk X4S
 • Синологија RT2600AC

Иако е одлична опција во некои случаи, Треба да бидете внимателни со некои евтини модели на рутер VPN. Некои од нив укажуваат дека имаат ваков тип на услуга, но се однесува само на клиентот, а им недостига услугата што ја дава серверот. Затоа, ќе мора да ангажирате и услуга од трета страна за да ја направите функционална.

За да немате никакви проблеми, направивме компилација од најдобрите VPN рутери до кои можете да пристапите со притискање на следново копче:

Пази на ова! Многумина купуваат еден од овие рутери и имаат мир на умот, но нивните податоци сè уште се исто толку незаштитени.

Предности на користење VPN

Како и секој друг производ и услуга, VPN има свои добрите и лошите страни. Но, сигурно предностите се многу помоќни за да ве убедат да ја вработите:

 • Енкрипција на мрежниот сообраќај за вашите податоци да не се пренесуваат во обичен текст и да се почитува доверливоста (информациите што се пренесуваат помеѓу испраќачот и примачот не можат да се пристапат од трети лица без дозвола). И тоа го вклучува целиот сообраќај во целост, а не како прокси-серверите што можете да ги конфигурирате за веб-прелистувач или за одредени специфични апликации. Во овој случај, целиот сообраќај од вашите уреди ќе биде заштитен.
 • Поголема приватност и анонимност. Не само за шифрирање, туку и за криење на потеклото на IP.
 • Заобиколете ги ограничувањата во вашата географска област користење IP од други земји за кои таа услуга работи без ограничувања.
 • Вашиот интернет провајдер или интернет провајдер (Telefónica, Orange, Eurona, Jazztel, Vodafone,…) нема да може да знае како ја користите вашата врска. Без VPN ќе може да ги знае страниците што ги посетувате, ако преземате пиратски содржини итн. Ова е така бидејќи целиот сообраќај ќе оди преку нивните сервери и ќе остане запис за тоа. Покрај тоа, законот бара од интернет провајдерот да чува такви податоци неколку години. Сите овие податоци може да се продаваат или да се пренесат на рекламни компании, владини агенции итн.
 • интегритетот на податоците, така што кога ќе пристигнат на нивната дестинација се истите што заминале од потеклото. Тоа е, тие не се менуваат на патот.
 • VPN е многу едноставен, а понекогаш вклучува само притискање на копче за да го стартувате или прекинете. Наместо тоа, други алтернативни услуги како што се прокси-сервери и други различни безбедносни мерки, би можеле да значат поголема сложеност.
 • Заштеда. Иако има цена, таа е многу пониска од онаа на другите услуги или плаќања на безбедносни експерти кои можат да ја обезбедат мрежата.

Недостатоци на VPN

Секако VPN нема Лоши точки многу извонреден. Може да се истакнат само две точки кои делуваат против него:

 • Precio: Иако има бесплатни, веќе искоментирав дека не се најсоодветни. Затоа, за да имате добар VPN треба да платите. Сепак, тие не се високи цени и се дозволени за повеќето луѓе. Со рутер со VPN, можете да ги избегнете и овие такси…
 • Брзина на поврзување: Очигледно, при шифрирање на податоците, тие мора да бидат шифрирани и дешифрирани за да можете да ги видите како да немате VPN. Односно, дури и да ви е проѕирно, но тоа претпоставува дополнително оптоварување што ќе ја намали брзината. Ако имате брза ADSL, оптички влакна или линија 4G/5G, тоа нема да биде преголем проблем. Тоа може да биде доста штетно само за бавните конекции (или кога имате некаков вид ограничување за податоци и ве забавува до крајот на месецот).

Зошто ми треба VPN?

Nord VPN

★ ★ ★ ★ ★

 • Шифрирање AES-256
 • IP-а од 59 земји
 • Брза брзина
 • 6 симултани уреди
Истакнете се по неговите промоции

Достапно на:

Треба да оцените дали имањето VPN има некаква смисла во вашиот конкретен случај. Во принцип, само поради приватност и безбедносни причини, вреди. Всушност, приватноста е право на мрежата кое секојдневно го прекршуваат големите корпорации. Со VPN можете да поставите решение за ова. Но, без разлика на ова, има и други причини зошто ви треба VPN:

 • САРС-КоВ-2: Пандемијата го трансформираше општеството и го промени начинот на дејствување на многу начини, исто така и на работното место. Сега има многу повеќе компании и хонорарци кои работат на далечина. Ова вклучува користење на вашите сопствени уреди за поврзување (видете BYOD) и вашата домашна мрежа. Многу компании се справуваат со чувствителни податоци за клиентите (даночни податоци, приватни фотографии, информации заштитени со интелектуална сопственост, медицински податоци,...) и без VPN тие ќе бидат ранливи на протекување или пресретнување од неовластени трети страни.
 • Заштитете ги податоците од прелистувањето: Со VPN имате дополнителен слој на заштита како што споменав во претходната точка. Ова е особено од витално значење кога користите јавни или небезбедни WiFi конекции за да пристапите до одредени банкарски услуги итн., без други да можат да пресретнуваат лозинки и друг вид на ингеренциите или внесените податоци.
 • Заобиколете ја цензурата на интернет: Ако наидете на услуга или апликација што не е достапна во вашата географска област, со VPN можете да пристапите до неа со добивање IP од друга земја. Ова може да биде многу практично за гледање на некои онлајн канали, пристап до содржина што не е достапна на одредени платформи за стриминг (AppleTV, Netflix, Disney+, F1 TV Pro,...), па дури и за одредени ограничени апликации на Google Play, App Store, итн итн.
 • Преземања на P2P и Torrent: за преземање содржини преку Torrent или P2P мрежи, меѓу другите веб-локации за преземање пиратски или нелегални содржини, може да сметате на VPN да го направи тоа на поанонимен начин и дека интернет провајдерот не може да биде свесен за оваа активност. Иако ова е нелегално и ќе го направите на ваш сопствен ризик…

Како што можете да видите, апликациите на VPN одат надвор од едноставна безбедност...

Што треба да знам за да го изберам најдобриот VPN?

Постојат одредени технички детали на кои треба да внимавате особено кога споредувате некои VPN услуги меѓу кои се сомневате. Тие можат да бидат добар показател за да се одреди квалитетот на услугата и дали таа повеќе одговара на вашите потреби.

Број на сервери и IP

VPNЕкрипцијаБрзинаIP-адресиуредиСилна точка
NordVPNAES-256БрзоОд 59 земји6 истовременоПромоции
CyberGhostAES-256БрзоОд 90 земји7 истовременобезбедност
SurfsharkAES-256БрзоОд 61 земјиНеограниченоцена
ExpressVPNAES-256ДоброОд 94 земји5 истовременоКвалитет на услугата
ZenMateAES-256ДоброОд 74 земјиНеограничено 
Жариште ШилдAES-256БрзоОд 80 земји5 уредиБрзина
TunnelBearAES-256ДоброОд 22 земји5 уредиТехничка услуга
Скриј го мојот задник!AES-256БрзоОд 190 земји10 истовременоМногу добро за преземање P2P и Torrent
ProtonVPNAES-256ДоброОд 46 земји10 истовременоИдеален за употреба со Netflix
PrivateVPNAES-256ДоброОд 56 земји6 истовременоДобра опција за семејства

Некои VPN услуги имаат голем број на сервери распространети низ неколку земји, што ќе биде јасна предност. Покрај тоа, некои ви обезбедуваат а Различна IP адреса по случаен избор, но другите услуги одат понатаму и ви дозволуваат да го изберете потеклото на споменатата IP адреса.

Ова е многу интересно за ограничени услуги или содржини. На пример, замислете дека сакате да пристапите до услуга што е достапна само во Шведска. Со еден од овие VPN може да добиете шведска IP адреса и на тој начин да пристапите како да сте уште еден Швеѓанец...

Алгоритам за криптирање

Тоа е еден од најважните податоци за ла сегуридад од услугата. Може да влијае и на перформансите. Очигледно, колку е посигурен, толку поголема брзина ќе изгубите, иако некои квалитетни VPN услуги успеаја преку некои технологии, така што тоа не е случај и тие можат да обезбедат многу добра брзина и безбедност.

Секогаш кога избирате VPN, треба да изберете еден со силен алгоритам за шифрирање кој нема познати пропусти. Еден од тие алгоритми е AES-256што е одличен избор. Всушност, многу платежни услуги се одлучуваат за заштита од воена класа, која е меѓу највисоките достапни.

Покрај шифрирањето, некои платежни услуги имаат дополнителни технологии или мерки за заштита на нивните клиенти. Но, како и да е, избегнувајте несигурни алгоритми како SHA-1, MD4 и MD5 кои се прекршени.

И запомнете, не постои 100% безбеден систем. Најопасно е да верувате дека сте неранливи. Всушност, некои cybercriminals Тие беа во можност да ги прекршат овие врски искористувајќи ги предностите на некој вид ранливост или други измамнички методи, како што е кражба на клучеви.

Брзина

Тоа е уште еден од најважните податоци ако не сакате VPN да ви го потисне мрежна брзина на значителен начин. Затоа, секогаш треба да изберете услуги со добра брзина. Многу од сегашните услуги нудат услуги со прилично голема брзина, така што нема да биде преголем проблем, особено ако користите брза конекција (ADSL, оптички влакна,...).

Приватност и анонимност

Не мислам на самата мрежа, туку на податоците што самиот давател на VPN услуги може да ги складира. Како што споменав претходно, податоците нема да поминат низ серверите на интернет провајдерите, туку ќе поминат низ оние на VPN провајдер.

Некои од давателите на услуги зачувај податоци од дневникот како што се вашето име, детали за плаќање, вашата вистинска IP адреса, итн. Податоци кои можат да помогнат да се идентификувате. Тоа е препорачливо, па затоа треба да ги прочитате ситните букви за тоа дали овие провајдери ги зачувуваат овие податоци или не. Бидете внимателни со оние што ги чуваат и секогаш избирајте ги оние што чуваат најмалку записи.

техничка поддршка

Недостасуваат некои бесплатни VPN услуги технички или услуги на клиентите или е доста сиромашен. Во случај на платежни услуги, ова е обично нешто подобро и 24/7 (24 часа и 7 дена во неделата), но не е исто во сите случаи.

Некои услуги нудат само внимание на англиски јазик, и други ќе го имаат на шпански. Тие обично се и по телефон и по е-пошта, а некои дури имаат и разговор во живо за да одговорат на вашите прашања или да ги решат можните проблеми што може да се појават.

Поддршка или платформи

Бесплатните VPN услуги имаат нешто помала поддршка, но повеќето од платените имаат одлична поддршка во однос на поддржаните платформи. Овие услуги имаат клиентски програми кои можат да се инсталираат на различни оперативни системи како на пр Windows, macOS, Linux, Android, iOS, итн. Некои дури дозволуваат тоа да се прави на одредени паметни телевизори и во прелистувачи преку додатоци.

Добро погледнете го типот на оперативни системи што ги користите дома или на работа и секогаш изберете VPN провајдер кој може да ви понуди официјален клиент поддржан.

Пријателски GUI

Оние клиенти за кои зборувам во претходниот дел имаат графички интерфејс кој може да биде повеќе или помалку пријателски. Тие се обично прилично едноставни и не ви требаат никакви компјутерски вештини за да го вклучите и исклучите VPN-от или да направите одредени поставки на него.

Обично е едноставно како да го стартувате VPN клиентот и Притиснете копче така што услугата се активира и почнува да ја прави својата „магија“.

Методи на плаќање

Во платените VPN услуги можете да најдете неколку начини за плаќање на претплатата. Овие начини на плаќање може да бидат неколку:

 • Кредитна картичка: Тоа е удобно и вообичаено за повеќето корисници.
 • PayPal: некои платформи прифаќаат и плаќање преку оваа безбедна платформа каде што ви треба само вашата е-пошта.
 • Продавници за апликации: Некои VPN за мобилни платформи дозволуваат плаќање преку платежните услуги на продавниците за апликации на мобилните платформи, како што се Google Play, App Store итн.
 • Криптовалути: криптовалутите дозволуваат целосно анонимни плаќања, како што се оние направени со Биткоин. Многу провајдери на VPN го поддржуваат овој тип на плаќање со криптовалути.
 • Otros: Некои поддржуваат и други различни методи.

DMCA барања

Можеби терминот не ѕвони DMCA, но тоа е термин кој се однесува на законот за заштита на авторските права на Соединетите Држави. Овој закон ги штити сите видови содржини како што се филмови, музика, софтвер, книги и слично од пиратеријата.

И каква врска има ова со VPN? Едноставно, некои провајдери на VPN имаат свои централи во земји со закони кои не размислуваат да одговорат на барањата од Соединетите Држави кога е извршена некоја измамничка активност. Тоа е, тие се во правни засолништа кои ги штитат своите клиенти доколку се бара да се проценат податоците.

Но, не сите услуги на VPN работат од овој тип на рај надвор од овие закони, некои се на територијата каде што работат Тие барања ќе бидат прифатени.. Значи, ако го користите вашиот VPN за криминални активности, треба да обрнете внимание на ова. Сепак, од овој блог не охрабруваме лажна употреба…

Индекс