Sa herë që janë më shumë përdorues të shqetësuar për sigurinë e tyre (dhe për këtë arsye të interesuar për një VPN) për shkak të kërcënimeve kibernetike në rritje dhe rasteve të spiunazhit masiv që janë bërë mbulim mediatik. Aq më tepër në kohë pandemie, kur SARS-CoV-2 detyron shumë njerëz të punojnë në telekomunikacion, që nënkupton trajtimin e të dhënave të ndjeshme ose private të kompanive nga rrjetet shtëpiake që mund të mos kenë masa për mbrojtjen e biznesit.

VPN jo vetĂ«m qĂ« mund t'ju ofrojĂ« njĂ« shtresĂ« shtesĂ« sigurie pĂ«r lidhjet e zyrĂ«s ose shtĂ«pisĂ« tuaj, por gjithashtu mund t'ju ndihmojĂ« nĂ« mĂ«nyra tĂ« tjera. PĂ«r shembull, ju mund tĂ« ndryshoni origjinĂ«n e IP-sĂ« tuaj sipas dĂ«shirĂ«s, ​​duke qenĂ« nĂ« gjendje tĂ« zgjidhni vendin e origjinĂ«s pĂ«r tĂ« qenĂ« nĂ« gjendje aksesoni shĂ«rbimet qĂ« janĂ« tĂ« kufizuara ose tĂ« kufizuara pĂ«r vendin tuaj tĂ« origjinĂ«s. Diçka qĂ« tĂ«rheq gjithashtu shumĂ« pĂ«rdorues, veçanĂ«risht shĂ«rbimet e pĂ«rmbajtjes sĂ« transmetimit, nĂ« njĂ« VPN.

10 VPN-të më të mira

Në mes shërbimet më të mira VPN Ne rekomandojmë këtë Top10:

Nord VPN

★ ★ ★ ★ ★

Një VPN premium e lirë. Karakteristikat e tij të jashtëzakonshme janë:

 • Kriptimi AES-256
 • IP nga 59 vende
 • ShpejtĂ«si e shpejtĂ«
 • 6 pajisje tĂ« njĂ«kohshme
Shquheni për promovimet e saj

Mund të gjendet në:

Cyberghost

★ ★ ★ ★ ★

Një VPN premium e lirë. Karakteristikat e tij të jashtëzakonshme janë:

 • Kriptimi AES-256
 • IP nga 90 vende
 • ShpejtĂ«si e shpejtĂ«
 • 7 pajisje tĂ« njĂ«kohshme
Shquhet për sigurinë e saj

Mund të gjendet në:

Surfshark

★ ★ ★ ★ ★

Një VPN premium e lirë. Karakteristikat e tij të jashtëzakonshme janë:

 • Kriptimi AES-256
 • IP nga 61 vende
 • ShpejtĂ«si e shpejtĂ«
 • Pajisjet e pakufizuara
Shquhet për çmimin e saj

Mund të gjendet në:

ExpressVPN

★ ★ ★ ★ ★

Një VPN premium e lirë. Karakteristikat e tij të jashtëzakonshme janë:

 • Kriptimi AES-256
 • IP nga 94 vende
 • shpejtesi e mire
 • 5 pajisje tĂ« njĂ«kohshme
Shquhet për cilësinë e shërbimit

Mund të gjendet në:

ZenMate

★ ★ ★ ★ ★

Një VPN premium e lirë. Karakteristikat e tij të jashtëzakonshme janë:

 • Kriptimi AES-256
 • IP nga 74 vende
 • shpejtesi e mire
 • Pajisjet e pakufizuara
Shquhet për cilësi-çmim

Mund të gjendet në:

Hotspot Shield

★ ★ ★ ★ ★

Një VPN premium e lirë. Karakteristikat e tij të jashtëzakonshme janë:

 • Kriptimi AES-256
 • IP nga 80 vende
 • ShpejtĂ«si e shpejtĂ«
 • 5 pajisje tĂ« njĂ«kohshme
I dalluar për shpejtësinë e tij

Mund të gjendet në:

TunnelBear

★ ★ ★ ★ ★

Një VPN premium e lirë. Karakteristikat e tij të jashtëzakonshme janë:

 • Kriptimi AES-256
 • IP nga 22 vende
 • shpejtesi e mire
 • 5 pajisje tĂ« njĂ«kohshme
Shquhet për shërbimin teknik

Mund të gjendet në:

Fshih bythën time!

★ ★ ★ ★ ★

Një VPN premium e lirë. Karakteristikat e tij të jashtëzakonshme janë:

 • Kriptimi AES-256
 • IP nga 190 vende
 • ShpejtĂ«si e shpejtĂ«
 • 10 pajisje tĂ« njĂ«kohshme
Shumë i mirë për P2P dhe Torrent

Mund të gjendet në:

ProtonVPN

★ ★ ★ ★ ★

Një VPN premium e lirë. Karakteristikat e tij të jashtëzakonshme janë:

 • Kriptimi AES-256
 • IP nga 46 vende
 • shpejtesi e mire
 • 10 pajisje tĂ« njĂ«kohshme
Ideale për përdorim me Netflix

Mund të gjendet në:

PrivateVPN

★ ★ ★ ★ ★

Një VPN premium e lirë. Karakteristikat e tij të jashtëzakonshme janë:

 • Kriptimi AES-256
 • IP nga 56 vende
 • shpejtesi e mire
 • 6 pajisje tĂ« njĂ«kohshme
Opsion i mirë për familjet

Mund të gjendet në:

Gjithçka që duhet të dini për një VPN

Përpara punësimit të një VPN duhet ta dini një sërë detajesh për të qenë në gjendje të zgjidhni atë që i përshtatet më mirë nevojave tuaja dhe gjithashtu për të përcaktuar nëse keni vërtet nevojë për një shërbim VPN apo jo.

Farë është një VPN?

një VPN (Virtual Private Network), ose rrjeti privat virtual, është në thelb një shërbim që ju lejon të lidheni me një rrjet si interneti në një mënyrë të sigurt. Për ta bërë këtë, përdoret një errësim i origjinës së trafikut të rrjetit, ai siguron një IP të ndryshme nga ajo origjinale e ofruar nga ofruesi juaj i shërbimit të internetit (ISP).

Gjithashtu, njĂ« VPN do tĂ« gjenerojĂ« njĂ« "tunel” lidhje me trafik tĂ« koduar, domethĂ«nĂ«, i gjithĂ« trafiku i tĂ« dhĂ«nave hyrĂ«se dhe dalĂ«se do tĂ« mbrohet nga njĂ« algoritĂ«m kriptimi nĂ« mĂ«nyrĂ« qĂ« palĂ«t e treta tĂ« mos mund t'i pĂ«rgjojnĂ« ato nĂ« tekst tĂ« thjeshtĂ« nĂ«pĂ«rmjet sulmeve duke pĂ«rdorur sniffers (sniffers tĂ« paketave tĂ« rrjetit) si sulmet e tipit MitM (Njeriu nĂ« mes) dhe madje do tĂ« mbeten tĂ« fshehura nga disa shĂ«rbime dhe ofrues qĂ« mund tĂ« kapin trafikun tuaj dhe ta ruajnĂ« atĂ«.

Të gjitha sa më sipër kanë disa "efekte anësore" shtesë. Për shembull, duke ndryshuar IP-në, do t'ju lejojë gjithashtu aksesoni përmbajtjen që është e kufizuar ose e kufizuar në zonën tuaj gjeografike. Për shembull, me siguri keni provuar të shikoni një kanal transmetimi nga një vend tjetër dhe ju shfaq një mesazh që ju informon se ky shërbim është i disponueshëm vetëm për përdoruesit nga ai vend. Epo, ky lloj kufizimi mund të shmanget me një VPN


falas vs me pagesë

Ka disa shërbime VPN plotësisht falas, dhe të tjera me pagesë që ofrojnë shërbime të kufizuara falas. Kur mendoni të përdorni një VPN, është sepse keni nevojë për siguri maksimale ose akses në disa shërbime të kufizuara në zonën tuaj. Dhe kjo nuk është diçka që duhet t'ia besoni shërbimeve falas.

Një nga arsyet është se shërbimet falas priren të kenë një shkallë më të ulët mbrojtjeje, por mbi të gjitha sepse kanë kufizimet e trafikut ditore, javore ose mujore. Kjo do t'ju pengojë të përdorni intensivisht ato falas dhe kjo nuk është e realizueshme për shërbimet e transmetimit të videove që konsumojnë shumë të dhëna (veçanërisht nëse janë HD ose 4K). Dhe çfarë është më e keqja, shërbimet falas VPN nuk ju lejojnë të punoni me shërbimet e transmetimit në shumë raste.

Prandaj, kur përdorni një nga shërbimet falas VPN do të përfundoni të frustruar dhe të përfundoni në një shërbim me pagesë duke mos marrë atë që dëshironit me të vërtetë. Përveç kësaj, shërbimet me pagesë nuk duhet të jenë të shtrenjta, larg kësaj, ka oferta mjaft të lëngshme që për disa euro në muaj do t'ju lejojnë të keni shërbime premium.

VPN-të tona të preferuara

nordvpn

NordVPN

nga3, 10 €
Cyberghost

Cyberghost

nga2, 75 €
Surfshark

Surfshark

nga1, 79 €

Dhe mbani mend çfarĂ« thonĂ« ata, kur diçka Ă«shtĂ« falas, produkti jeni ju. Kjo do tĂ« thotĂ«, disa shĂ«rbime falas do tĂ« monitorojnĂ« aktivitetin tuaj dhe mund ta pĂ«rdorin atĂ« pĂ«r t'ua shitur palĂ«ve tĂ« treta, pĂ«r tĂ« shfaqur reklama sipas preferencave tuaja ose pĂ«r tĂ« marrĂ« njĂ« lloj kthimi ekonomik pĂ«r tĂ«. Prandaj, ata ofrojnĂ« shĂ«rbim falas, por fitojnĂ« nga ana tjetĂ«r


Shërbime të tjera madje mund të shes bandwidth klientëve të tjerë të shërbimit tuaj të pagesave. Kjo do të thotë, ata përdorin një pjesë të burimeve tuaja për t'i transferuar ato te përdoruesit që kanë një llogari premium.

VPN e palës së tretë apo e vet?

Isshtë e vërtetë që mundeni krijoni VPN-në tuaj përdorim një server me GNU/Linux dhe OpenVPN (ose sisteme të tjera operative dhe softuer të ngjashëm). Por ky lloj VPN do të jetë disi më i kufizuar për sa i përket shpejtësisë nga gjerësia e brezit të rrjetit tuaj dhe ju do të duhet ta bëni vetë forcimin dhe administrimin, dhe kjo përfshin gjithashtu trajtimin e problemeve teknike që mund të shfaqen në server.

Ky nuk është një opsion për shumicën dërrmuese të përdoruesve, madje as për shumë përdorues profesionistë. Prandaj, më e rehatshme kontraktoni një shërbim VPN të palës së tretë dhe shijoni komoditetet që ofron. Në këtë rast, do t'ju duhet të shqetësoheni vetëm për instalimin e klientit dhe fillimin e shijimit të shërbimit që nga dita e parë.

A është një opsion i mirë për të blerë një ruter VPN?

ËshtĂ« e vĂ«rtetĂ« qĂ« ka edhe disa rutera, ose rutera, qĂ« ata ofrojnĂ« njĂ« VPN tĂ« pĂ«rfshirĂ« tashmĂ«. JanĂ« ruterĂ« premium qĂ« zakonisht kushtojnĂ« pak mĂ« shumĂ« se mesatarja, por ofrojnĂ« njĂ« sĂ«rĂ« avantazhesh mjaft interesante dhe shĂ«rbime shtesĂ«. PĂ«r shembull, mund tĂ« gjeni disa shembuj si:

 • Linksys WRT 3200 ACM
 • Asus RT-AC86U
 • Asus RT-AC5300
 • LojĂ«rat Linksys WRT32X
 • D-link DIR-885L/R
 • Netgear Nighthawk X4S
 • Synology RT2600AC

Edhe pse është një opsion i shkëlqyeshëm në disa raste, Duhet të keni kujdes me disa modele të lirë të ruterit VPN. Disa prej tyre tregojnë se kanë këtë lloj shërbimi por i referohet vetëm klientit dhe u mungon shërbimi i ofruar nga serveri. Prandaj, do t'ju duhet gjithashtu të punësoni një shërbim të palës së tretë për ta bërë atë funksional.

Në mënyrë që të mos keni asnjë problem, ne kemi bërë një përmbledhje të ruterave më të mirë VPN që mund të përdorni duke shtypur butonin e mëposhtëm:

Ki kujdes per kete! Shumë blejnë një nga këta rutera dhe kanë paqe mendore, por të dhënat e tyre janë ende po aq të pambrojtura.

Avantazhet e përdorimit të një VPN

Si çdo produkt dhe shërbim tjetër, një VPN ka të mirat dhe të këqijat e tij. Por me siguri avantazhet janë shumë më të fuqishme për t'ju bindur ta punësoni atë:

 • Kriptimi i trafikut tĂ« rrjetit nĂ« mĂ«nyrĂ« qĂ« tĂ« dhĂ«nat tuaja tĂ« mos transferohen nĂ« tekst tĂ« thjeshtĂ« dhe pĂ«r tĂ« respektuar konfidencialitetin (informacioni i transferuar midis njĂ« dĂ«rguesi dhe marrĂ«si nuk mund tĂ« aksesohet nga palĂ«t e treta pa leje). Dhe kjo pĂ«rfshin tĂ« gjithĂ« trafikun nĂ« tĂ«rĂ«sinĂ« e tij, dhe jo si serverĂ«t proxy qĂ« mund tĂ« konfiguroni pĂ«r njĂ« shfletues uebi ose pĂ«r aplikacione tĂ« caktuara specifike. NĂ« kĂ«tĂ« rast, i gjithĂ« trafiku nga pajisjet tuaja do tĂ« mbrohet.
 • PrivatĂ«si dhe anonimitet mĂ« i madh. Jo vetĂ«m pĂ«r enkriptim, por edhe pĂ«r fshehjen e origjinĂ«s sĂ« IP-sĂ«.
 • Anashkaloni kufizimet nĂ« zonĂ«n tuaj gjeografike duke pĂ«rdorur njĂ« IP nga vendet e tjera pĂ«r tĂ« cilat ai shĂ«rbim Ă«shtĂ« funksional pa kufi.
 • Ofruesi juaj i internetit ose ISP-ja (TelefĂłnica, Orange, Eurona, Jazztel, Vodafone,
) nuk do tĂ« jetĂ« nĂ« gjendje tĂ« dijĂ« pĂ«rdorimin qĂ« i bĂ«ni lidhjes tuaj. Pa njĂ« VPN do tĂ« jetĂ« nĂ« gjendje tĂ« njohĂ« faqet qĂ« vizitoni, nĂ«se shkarkoni pĂ«rmbajtje pirate, etj. Kjo Ă«shtĂ« kĂ«shtu pasi i gjithĂ« trafiku do tĂ« kalojĂ« pĂ«rmes serverĂ«ve tĂ« tyre dhe njĂ« regjistrim i tij do tĂ« mbetet. PĂ«rveç kĂ«saj, ligji kĂ«rkon qĂ« ISP-ja tĂ« ruajĂ« tĂ« dhĂ«na tĂ« tilla pĂ«r disa vite. TĂ« gjitha kĂ«to tĂ« dhĂ«na mund tĂ« shiten ose transferohen nĂ« kompani reklamuese, agjenci qeveritare, etj.
 • integriteti i tĂ« dhĂ«nave, nĂ« mĂ«nyrĂ« qĂ« kur tĂ« mbĂ«rrijnĂ« nĂ« destinacionin e tyre tĂ« jenĂ« tĂ« njĂ«jtĂ«t qĂ« u larguan nga origjina. Kjo do tĂ« thotĂ«, ato nuk ndryshohen gjatĂ« rrugĂ«s.
 • NjĂ« VPN Ă«shtĂ« shumĂ« e thjeshtĂ« dhe ndonjĂ«herĂ« pĂ«rfshin vetĂ«m shtypjen e njĂ« butoni pĂ«r ta nisur ose ndaluar atĂ«. NĂ« vend tĂ« kĂ«saj, shĂ«rbime tĂ« tjera alternative si serverĂ«t proxy dhe masa tĂ« tjera tĂ« ndryshme sigurie, mund tĂ« nĂ«nkuptojnĂ« mĂ« shumĂ« kompleksitet.
 • Kursim. Edhe pse ka njĂ« çmim, ai Ă«shtĂ« shumĂ« mĂ« i ulĂ«t se ai i shĂ«rbimeve tĂ« tjera ose pagesave pĂ«r ekspertĂ«t e sigurisĂ« qĂ« mund tĂ« sigurojnĂ« rrjetin.

Disavantazhet e një VPN

Sigurisht që një VPN nuk ka Pika të këqija shumë i shquar. Mund të theksohen vetëm dy pika që veprojnë kundër tij:

 • Çmimi: Edhe pse ka tĂ« lira, tashmĂ« kam komentuar se nuk janĂ« mĂ« tĂ« pĂ«rshtatshmet. Prandaj, pĂ«r tĂ« pasur njĂ« VPN tĂ« mirĂ« duhet tĂ« paguani. MegjithatĂ«, ato nuk janĂ« çmime tĂ« larta dhe janĂ« tĂ« lejueshme pĂ«r shumicĂ«n e njerĂ«zve. Me njĂ« ruter me VPN, ju gjithashtu mund tĂ« shmangni kĂ«to tarifa

 • ShpejtĂ«sia e lidhjes: Natyrisht, kur kriptoni tĂ« dhĂ«nat, ato duhet tĂ« kodohen dhe deshifrohen nĂ« mĂ«nyrĂ« qĂ« t'i shihni ato sikur tĂ« mos kishit VPN. Kjo do tĂ« thotĂ«, edhe nĂ«se Ă«shtĂ« transparente pĂ«r ju, por kjo supozon njĂ« ngarkesĂ« shtesĂ« qĂ« do tĂ« zvogĂ«lojĂ« shpejtĂ«sinĂ«. NĂ«se keni njĂ« linjĂ« tĂ« shpejtĂ« ADSL, fibĂ«r optike ose 4G/5G, nuk do tĂ« jetĂ« shumĂ« problem. Mund tĂ« jetĂ« mjaft i dĂ«mshĂ«m vetĂ«m pĂ«r lidhje tĂ« ngadalta (ose kur keni njĂ« lloj kufiri tĂ« tĂ« dhĂ«nave dhe ju ngadalĂ«son pĂ«r pjesĂ«n tjetĂ«r tĂ« muajit).

Pse më duhet një VPN?

Nord VPN

★ ★ ★ ★ ★

 • Kriptimi AES-256
 • IP nga 59 vende
 • ShpejtĂ«si e shpejtĂ«
 • 6 pajisje tĂ« njĂ«kohshme
Shquheni për promovimet e saj

Mund të gjendet në:

Ju duhet të vlerësoni nëse të kesh një VPN ka ndonjë kuptim në rastin tuaj të veçantë. Në parim, vetëm për arsye privatësie dhe sigurie, ia vlen. Në fakt, privatësia është një e drejtë në rrjet që po shkelet çdo ditë nga korporatat e mëdha. Me një VPN mund të vendosni një zgjidhje për këtë. Por pavarësisht nga kjo, ka edhe të tjera arsyet pse do t'ju duhet një VPN:

 • SARS-CoV-2: Pandemia ka transformuar shoqĂ«rinĂ« dhe ka ndryshuar mĂ«nyrĂ«n e tĂ« vepruarit nĂ« shumĂ« mĂ«nyra, edhe nĂ« vendin e punĂ«s. Tani ka shumĂ« kompani dhe pĂ«rkthyes tĂ« pavarur qĂ« punojnĂ« nĂ« distancĂ«. Kjo pĂ«rfshin pĂ«rdorimin e pajisjeve tuaja pĂ«r t'u lidhur (shih BYOD) dhe rrjetin tuaj tĂ« shtĂ«pisĂ«. ShumĂ« kompani trajtojnĂ« tĂ« dhĂ«na tĂ« ndjeshme tĂ« klientĂ«ve (tĂ« dhĂ«na tatimore, foto private, informacione tĂ« mbrojtura nga pronĂ«sia intelektuale, tĂ« dhĂ«na mjekĂ«sore,
) dhe pa njĂ« VPN ato do tĂ« jenĂ« tĂ« cenueshme ndaj rrjedhjes ose pĂ«rgjimit nga palĂ« tĂ« treta tĂ« paautorizuara.
 • Mbroni tĂ« dhĂ«nat tuaja tĂ« shfletimit: Me njĂ« VPN ju keni njĂ« shtresĂ« shtesĂ« mbrojtjeje siç e pĂ«rmenda nĂ« pikĂ«n e mĂ«parshme. Kjo Ă«shtĂ« veçanĂ«risht jetike kur pĂ«rdorni lidhje publike ose tĂ« pasigurta WiFi pĂ«r tĂ« hyrĂ« nĂ« disa shĂ«rbime bankare, etj., pa qenĂ« nĂ« gjendje tĂ« kapin fjalĂ«kalimet dhe llojet e tjera tĂ« kredencialeve ose tĂ« dhĂ«nave tĂ« futura.
 • Anashkaloni censurĂ«n e internetit: NĂ«se hasni nĂ« njĂ« shĂ«rbim ose aplikacion qĂ« nuk Ă«shtĂ« i disponueshĂ«m nĂ« zonĂ«n tuaj gjeografike, me njĂ« VPN mund ta aksesoni atĂ« duke marrĂ« njĂ« IP nga njĂ« vend tjetĂ«r. Kjo mund tĂ« jetĂ« shumĂ« praktike pĂ«r tĂ« parĂ« disa kanale nĂ« internet, pĂ«r tĂ« hyrĂ« nĂ« pĂ«rmbajtje qĂ« nuk disponohet nĂ« disa platforma transmetimi (AppleTV, Netflix, Disney+, F1 TV Pro,...), madje edhe pĂ«r disa aplikacione tĂ« kufizuara nĂ« Google Play, App Store, etj etj.
 • Shkarkime P2P dhe Torrent: pĂ«r tĂ« shkarkuar pĂ«rmbajtje nga rrjetet Torrent ose P2P, ndĂ«r faqet e tjera tĂ« internetit pĂ«r tĂ« shkarkuar pĂ«rmbajtje pirate ose tĂ« paligjshme, mund tĂ« mbĂ«shteteni nĂ« njĂ« VPN pĂ«r ta bĂ«rĂ« atĂ« nĂ« njĂ« mĂ«nyrĂ« mĂ« anonime dhe se ISP nuk mund tĂ« jetĂ« nĂ« dijeni tĂ« kĂ«tij aktiviteti. Edhe pse kjo Ă«shtĂ« e paligjshme dhe ju do ta bĂ«ni atĂ« nĂ« rrezikun tuaj


Siç mund ta shihni, aplikacionet e një VPN shkojnë përtej sigurisë së thjeshtë...

ÇfarĂ« duhet tĂ« di pĂ«r tĂ« zgjedhur VPN-nĂ« mĂ« tĂ« mirĂ«?

Ka disa detaje teknike që duhet t'i kushtoni vëmendje sidomos kur po krahasoni disa shërbime VPN mes të cilave keni dyshime. Ato mund të jenë një tregues i mirë për të përcaktuar cilësinë e shërbimit dhe nëse i përshtatet më mirë nevojave tuaja.

Numri i serverëve dhe IP

VPNencryptionShpejtësiIPSPajisjePikë e fortë
NordVPNAES-256shpejtNga 59 vende6 të njëkohshmePromovimet
CyberghostAES-256shpejtNga 90 vende7 të njëkohshmeSiguri
SurfsharkAES-256shpejtNga 61 vendeE pakufizuarçmim
ExpressVPNAES-256mirëNga 94 vende5 të njëkohshmeCilësia e shërbimit
ZenMateAES-256mirĂ«Nga 74 vendeE pakufizuar 
Hotspot ShieldAES-256shpejtNga 80 vende5 pajisjeShpejtësi
TunnelBearAES-256mirëNga 22 vende5 pajisjeShërbimi teknik
Fshih bythën time!AES-256shpejtNga 190 vende10 të njëkohshmeShumë i mirë për shkarkime P2P dhe Torrent
ProtonVPNAES-256mirëNga 46 vende10 të njëkohshmeIdeale për përdorim me Netflix
PrivateVPNAES-256mirëNga 56 vende6 të njëkohshmeOpsion i mirë për familjet

Disa shërbime VPN kanë një numër të madh serverësh të shpërndarë në disa vende, gjë që do të jetë një avantazh i qartë. Përveç kësaj, disa ju ofrojnë një IP të ndryshme rastësore, por shërbimet e tjera shkojnë më tej dhe ju lejojnë të zgjidhni origjinën e IP-së në fjalë.

Kjo është shumë interesante për shërbime ose përmbajtje të kufizuara. Për shembull, imagjinoni se dëshironi të përdorni një shërbim që është i disponueshëm vetëm në Suedi. Me një nga këto VPN ju mund të merrni një IP suedeze dhe kështu të aksesoni sikur të ishit një suedez më shumë...

Algoritmi i kriptimit

ËshtĂ« njĂ« nga tĂ« dhĂ«nat mĂ« tĂ« rĂ«ndĂ«sishme pĂ«r siguri nga shĂ«rbimi. Mund tĂ« ndikojĂ« gjithashtu nĂ« performancĂ«n. Natyrisht, sa mĂ« i sigurt, aq mĂ« shumĂ« shpejtĂ«si do tĂ« humbni, megjithĂ«se disa shĂ«rbime cilĂ«sore VPN kanĂ« arritur pĂ«rmes disa teknologjive qĂ« tĂ« mos jetĂ« kĂ«shtu dhe mund tĂ« ofrojnĂ« shpejtĂ«si dhe siguri shumĂ« tĂ« mirĂ«.

Sa herë që zgjidhni një VPN, duhet të zgjidhni një me një algoritëm të fortë kriptimi që nuk ka dobësi të njohura. Nje nga ato algoritmet është AES-256e cila është një zgjedhje e shkëlqyer. Në fakt, shumë shërbime pagesash zgjedhin mbrojtjen e shkallës ushtarake, e cila është ndër më të lartat e disponueshme.

Përveç kriptimit, disa shërbime pagese kanë teknologji ose masa shtesë mbrojtëse për klientët e tyre. Por sido që të jetë, shmangni algoritmet e pasigurta si SHA-1, MD4 dhe MD5 që janë shkelur.

Dhe mbani mend, nuk ka një sistem 100% të sigurt. Gjëja më e rrezikshme është të besosh se je i paprekshëm. Në fakt, disa ciberdelincuentes Ata kanë mundur t'i shkelin këto lidhje duke përfituar nga një lloj dobësie ose metoda të tjera mashtruese si vjedhja e fjalëkalimit.

Shpejtësi

ËshtĂ« njĂ« tjetĂ«r nga tĂ« dhĂ«nat mĂ« tĂ« rĂ«ndĂ«sishme nĂ«se nuk dĂ«shironi qĂ« VPN t'ju dĂ«shpĂ«rojĂ« shpejtĂ«sia e rrjetit nĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« konsiderueshme. Prandaj, gjithmonĂ« duhet tĂ« zgjidhni shĂ«rbime me njĂ« shpejtĂ«si tĂ« mirĂ«. ShumĂ« nga shĂ«rbimet aktuale ofrojnĂ« shĂ«rbime me njĂ« shpejtĂ«si mjaft tĂ« lartĂ«, kĂ«shtu qĂ« nuk do tĂ« jetĂ« shumĂ« problem, veçanĂ«risht nĂ«se pĂ«rdorni njĂ« lidhje tĂ« shpejtĂ« (ADSL, fibra optike,...).

Privatësia dhe anonimati

Nuk i referohem vetë rrjetit, por të dhënave që mund të ruajë vetë ofruesi i shërbimit VPN. Siç e përmenda më parë, të dhënat nuk do të kalojnë nëpër serverët e ISP-së, por do të kalojnë përmes atyre të Ofruesi VPN.

Disa nga ofruesit ruaj të dhënat e regjistrit të tilla si emri juaj, detajet e pagesës, IP-ja juaj e vërtetë, etj. Të dhëna që mund t'ju ndihmojnë në identifikimin tuaj. Kjo rekomandohet, kështu që ju duhet të lexoni shtypjen e imët nëse këta ofrues i ruajnë ose jo këto të dhëna. Jini të kujdesshëm ndaj atyre që i mbajnë dhe zgjidhni gjithmonë ato që ruajnë më pak të dhëna.

mbeshtetje teknike

Disa shërbime falas VPN mungojnë shërbimi teknik ose klienti ose është mjaft i varfër. Në rastin e shërbimeve të pagesave, kjo zakonisht është disi më e mirë dhe 24/7 (24 orë dhe 7 ditë në javë), por nuk është e njëjtë në të gjitha rastet.

Disa shërbime ofrojnë vetëm vëmendje në anglisht, të tjerët do ta kenë edhe në spanjisht. Ata zakonisht janë si me telefon ashtu edhe me email, dhe disa madje kanë një bisedë të drejtpërdrejtë për t'iu përgjigjur pyetjeve tuaja ose për të zgjidhur problemet e mundshme që mund të lindin.

Mbështetje ose platforma

Shërbimet falas VPN kanë disi më pak mbështetje, por shumica e atyre me pagesë kanë mbështetje të madhe për sa i përket platformave të mbështetura. Këto shërbime kanë programe klientësh që mund të instalohen në sisteme të ndryshme operative si p.sh Windows, macOS, Linux, Android, iOS, etj. Disa madje lejojnë që kjo të bëhet në TV të caktuara inteligjente dhe në shfletues përmes shtesave.

Shikoni mirë llojin e sistemeve operative që përdorni në shtëpi ose në punë dhe zgjidhni gjithmonë një ofrues VPN që mund t'ju ofrojë një klienti zyrtar i mbështetur.

GUI miqësore

Ata klientë për të cilët po flas në pjesën e mëparshme kanë një ndërfaqe grafike që mund të jetë pak a shumë miqësore. Zakonisht ato janë mjaft të thjeshta dhe nuk keni nevojë për aftësi kompjuterike për të ndezur dhe fikur VPN-në ose për të bërë cilësime të caktuara në të.

Zakonisht është aq e thjeshtë sa drejtimi i klientit VPN dhe Shtypni një buton në mënyrë që shërbimi të aktivizohet dhe të fillojë të bëjë "magjinë" e tij.

Metodat e pagesës

Në shërbimet me pagesë VPN mund të gjeni disa mënyra për të paguar abonimin. Këto mënyra pagese mund të jenë disa:

 • KartĂ« Krediti: ËshtĂ« e rehatshme dhe e zakonshme pĂ«r shumicĂ«n e pĂ«rdoruesve.
 • PayPal: disa platforma pranojnĂ« gjithashtu pagesa pĂ«rmes kĂ«saj platforme tĂ« sigurt ku ju duhet vetĂ«m emaili juaj.
 • Dyqanet e aplikacioneve: Disa VPN pĂ«r platformat celulare lejojnĂ« pagesĂ«n pĂ«rmes shĂ«rbimeve tĂ« pagesave tĂ« dyqaneve tĂ« aplikacioneve tĂ« platformave celulare, si Google Play, App Store, etj.
 • cryptocurrency: kriptovalutat lejojnĂ« pagesa krejtĂ«sisht anonime, si ato tĂ« bĂ«ra me Bitcoin. ShumĂ« ofrues VPN mbĂ«shtesin kĂ«tĂ« lloj pagese tĂ« kriptomonedhĂ«s.
 • tĂ« tjerĂ«t: Disa gjithashtu mbĂ«shtesin metoda tĂ« tjera tĂ« ndryshme.

KĂ«rkesat e DMCA

Ndoshta termi nuk bie zile P dhe P, por është një term që i referohet ligjit për mbrojtjen e të drejtës së autorit të Shteteve të Bashkuara. Ky ligj mbron nga pirateria të gjitha llojet e përmbajtjeve si filma, muzikë, softuer, libra etj.

Dhe çfarë lidhje ka kjo me VPN-në? Shumë e thjeshtë, disa ofrues VPN i kanë selitë e tyre në vende me ligje që nuk parashikojnë t'u përgjigjen kërkesave nga Shtetet e Bashkuara kur është kryer ndonjë aktivitet mashtrues. Kjo është, ata janë në parajsë ligjore që mbrojnë klientët e tyre nëse kërkohej të gjykoheshin të dhënat.

Por jo të gjitha shërbimet VPN funksionojnë nga ky lloj parajse jashtë këtyre ligjeve, disa janë në territorin ku veprojnë Këto kërkesa do të plotësohen.. Pra, nëse përdorni VPN-në tuaj për aktivitete kriminale, duhet t'i kushtoni vëmendje kësaj. Sidoqoftë, nga ky blog ne nuk inkurajojmë përdorimin mashtrues


Indeks